De vakantie echt goed beginnen? Dat doe je natuurlijk gehuld in een korte broek en je lievelingspaar slippers aan je voeten. Sommige mensen stappen het liefst ook zo de auto in op weg naar een heerlijke vakantie. Het lijkt onschuldig, maar uit onderzoek van het Britse Uswitch blijkt dat het dragen van slippers voor ongelukken kan zorgen. Wij zochten uit of je verzekerd bent als je op deze manier een ongeluk veroorzaakt.

Een slippertje maken
De koffers liggen in de auto, alle broodjes zijn gesmeerd en de koffie zit in de thermoskan. Buiten tikt de temperatuur bijna de dertig graden aan dus in je zomerse outfit, inclusief slippers, stap jij de auto in. Niet wetende hoe gevaarlijk dit kan zijn. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 20% van de ondervraagde automobilisten wel eens een ongeluk of bijna een ongeluk heeft gehad door het dragen van slippers tijdens het rijden. Dit had te maken met dat er te snel versneld of te hard geremd werd. Daarnaast bleek dat maar liefst 54% van de automobilisten de auto naast de weg heeft gezet omdat hun slippers voor problemen zorgde. Een stuk minder onschuldig dan je zou denken.

Slippers achter het stuur in Frankrijk en Spanje? No!
Dat het dragen van slippers tijdens het autorijden gevaarlijk kan zijn, weten de Spanjaarden en Fransen als geen ander. Het is deze landen dan ook verboden. In Spanje krijg je een boete van € 80,-. In Frankrijk is de boete nog iets hoger; daar betaal je € 90,- als je betrapt wordt. Bewaar je slippers daarom lekker tot het zwembad. Het enige slipgevaar riskeer je dan alleen daar nog maar…

Hoe is dat in Nederland?
In tegenstelling tot Frankrijk en Spanje is het in Nederland niet wettelijk verboden om slippers te dragen tijdens het rijden. Je kunt hier dan ook niet voor bekeurd worden. In de wet staat wel; “Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd.” Gevaarlijk gedrag vertonen is dus wel verboden.

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *